2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

“Zaļā josta” iesaka: 7 padomi, kā iesaiņot svētku dāvanas zaļi

Ik gadu Ziemassvētku un Jaungada svētku dunā tiek patērētas vairākas tonnas iesaiņojamā materiāla. Bieži vien šis dāvanu iesaiņojums kalpo vien dažas minūtes vai stundas, pēc kā kļūst par atkritumiem. Lielākā daļa iesaiņojamo materiālu ir gatavoti no plastmasas vai kompozītmateriāliem, kas dabā nesadalās un nav piemēroti atkārtotai pārstrādei. “Zaļā josta” dalās padomos, kā svētku dāvanu pasniegšanu padarīt skaistu un sirsnīgu, nekaitējot dabai.

1.Neiesaiņo dāvanas nemaz

Dažkārt atliek vien ielikt dāvanu iepirkuma somā vai paslēpt aiz muguras, lai dāvanas pasniegšanas brīdī radītu vēl lielāku intrigu un tūlītēju prieku par dāvanu.

2.Dāvanu iesaiņošanai izvēlies otrreizējos izejmateriālus

Vecās, jau viegli iedzeltenās avīžu lapas, pērnā gada kalendārs vai neizlietotais tapešu rullis lieliski kalpos par gaumīgu iesaiņojamo papīru dāvanām.

3.Dāvanu iesaiņojums, kas pats ir kā dāvana

Vai nav lieliski redzēt, ka pašrocīgi gatavota dāvanu kārbiņa vai uzšūtais auduma maiss dāvanas saņēmējam kalpo vēl gadiem ilgi? Ja uztaisīsi skaistu dāvanu kastīti, to varēs lietot mantu uzglabāšanai. Vai, ja dāvanu ieliksi pašu šūtā auduma maisā, tad tas noderēs turpmākajiem veikala apmeklējumiem.

4.Izmanto dabīgus materiālus

Brīvdienas pie dabas var lieti noderēt dabas materiālu – čiekuru, zariņu, ķērpju, skujeņu zaru, mētru u.c. – salasīšanai, ko izmantot dāvanu noformējuma veidošanai.

5.Sarīko rūķu darbnīcu mājās

Ir nedēļas nogale, bet laiks ārā ir tik briesmīgs, ka negribas līst ārā no segas apakšas? Nebēdā – sarīko ģimenisku papīra dāvanu maisiņu gatavošanas darbnīcu. Ja nepieciešama iedvesma, ielūkojies Youtube vai Pinterest pamācībās.

6.Pievērs uzmanību iesaiņojamo materiālu sastāvam

Vai zināji, ka spīdīgie, čaukstošie, caurspīdīgie iesaiņojamie materiāli ir gatavoti no kompozītmateriāliem, ir pārstrādei nepiemēroti un pēc izmantošanas kļūst par dabai kaitīgiem sadzīves atkritumiem? Pērkot iesaiņojamos materiālus, izvēlies tikai tādus, kas ir gatavoti no tīra papīra vai vienslāņu materiāla.

7.Lieto dāvanu iesaiņojumu vairākkārt

Svētku dāvanu maisiņa vai kārbiņas mūžs var būt ļoti ilgs, ja to izmantosi atkārtoti. Ja ne dāvanu atkārtotai saiņošanai, tad vismaz lietu uzglabāšanai gan.

Plašāk par iespējām, kā iesaiņot dāvanas dabai draudzīgi, izmantojot dabīgus izejmateriālus un otrreizējās izejvielas, aicinām uzzināt, apmeklējot izstādes “Mans Zaļais dāvanu iesaiņojums” atklāšanas pasākumu, kas norisināsies š.g. 13.decembrī modes un izklaides centrā “Rīga Plaza” (Rīga, Mūkusalas iela 71), sākums plkst. 16.00. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar daudzveidīgām iespējām, kā pašrocīgi darināt dāvanu iesaiņojumu, kas nekaitēs dabai, kā arī apmeklēt bezmaksas radošās darbnīcas, kuru laikā varēs izmēģināt spēkus svētku iesaiņojumu un rotājumu izgatavošanā, izmantojot otrreizējās izejvielas un dabas materiālus.

Pasākumu rīko “Zaļā josta” sadarbībā ar modes un izklaides centru “Rīga Plaza”, “Lāči”, “The Body Shop”, SIA “Narvesen Baltija”, “Happeak”, SIA “Maxima Latvija”, Latvijas tirgotāju asociāciju, veikalu tīklu “AIBE”, “Tele2”.

Plašāka informācija:

Laima Kubliņa, “Zaļā josta”, 26710793, [email protected]

www.tirailatvijai.lv, www.zalajosta.lv