2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Zemessardzes 22.kājnieku bataljona zemessargi Smiltenes simtgadē sakopj vietu, kur top zaļais velo ceļš

Sestdien, 25.jūlijā, vairāk kā 20 Zemessardzes 22.kājnieku bataljona zemessargi pulcējās uz talku, lai kopīgiem spēkiem sakoptu vietu, kur nākotnē tiks ierīkots marķēts zaļais velo ceļš Smiltene-Valmiera-Ainaži.

Smiltenes novada domes Teritoriju apsaimniekošanas speciāliste Agija Kukaine: “Jau pavasarī Zemessardzes 22.kājnieku bataljons uzrunāja pašvaldību, ka Smiltenes simtgades jubilejas gadā arī zemessargi vēlas iesaistīties sabiedrībai nozīmīgos darbos, sakopjot kādu vietu, tādā veidā palīdzot pilsētai uzplaukt vēl vairāk.”

Sestdien, 25.jūlijā, Zemessardzes 22.kājnieku bataljons organizēja sakopšanas talku “Mēs Smiltenei”, kur vairāku stundu laikā 1.kājnieku rotas zemessargi sakopa teoriju, kas atrodas Dzērves ielas galā, kur vēl līdz 1971. gadam atradās Smiltene–Valmiera dzelzceļa līnija, bet šobrīd ir pamesta un nesakopta teritorija.  Kopumā viena kilometra garumā izzāģēti krūmāji, ceļa nogāzes attīrītas no atkritumiem un kritušiem kokiem. Kopīgiem spēkiem paveikts nozīmīgs darbs, jo turpmāko mēnešu laikā tiks uzsāks darbs, lai šeit tiktu nomarķēts jauns zaļais velo ceļš, kas savienos maršrutu Smiltene-Valmiera-Ainaži.  

Zemessardzes 22.kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Dmitrijs Oreškins:  “Zemessardze ir integrāla sabiedrības sastāvdaļa, kurā brīvprātīgi iestājušies un dienē vietējie iedzīvotāji. Ja Smiltenes pilsēta svin šogad savu simtgadi, tad arī mēs tai gribam dot kaut ko no sevis, vienlaikus šādas aktivitātes stiprina esošo zemessargu pārliecību un veicina sadarbību ar pašvaldību.”

Agija Kukaine: “Zemessargi talkas laikā paveica nozīmīgus sakopšanas darbus jaunās velo takas zonā – nolasīja atkritumus, izzāģēja kritušos, sausos kokus, krūmus un atsevišķās vietās atbrīvoja vērtīgos kokus no krūmiem, izceļot takas ainavas vērtības. Liels paldies zemessargiem par izrādīto iniciatīvu un sadarbību pilsētvides sakopšanā!”

Pēc talkas visi devās uz Niedrāja ezeru, kur  muzikāli enerģisku sveicienu uz ezera sniedza Zemessardzes orķestra metāla pūšaminstrumentu ansamblis, kas bija ieradies no Rīgas. Bet pēc tam neformālā gaisotnē notika zupas vārīšana un ēšana, un sarunas ar pašvaldības vadību. Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš pārrunāja veiksmīgo sadarbību pilsētas svētku drošības un kārtības nodrošināšanā Vecajā parkā, kā arī nākotnes sadarbības iespējas līdzīgos pasākumos. Pateicībā par darbu un atbalstu priekšsēdētājs zemessargiem dāvināja simtgadei par godu veidotu brošūru “100 notikumi Smiltenes vēsturē”.

Smiltenes novada Tūrisma centra vadītājs Modris Apsītis atzinīgi novērtē padarīto, jo īsā laikā paveikts ļoti daudz: “Pirmie darbi ir paveikti, lai šis posms praktiski būtu gatavs izmantošanai velobraukšanai. Protams, nākotnē būtu jauki sakopt arī plašās ielejas nogāzes, bet tas jau ir vairāk estētisku mērķu labā. Liels paldies zemessargiem par sniegto ieguldījumu!”

Papildu informācija: 

Smiltenes novada pašvaldība ir iesaistījusies starpteritoriālā projektā “Zaļais velo ceļš – uzņēmēju aktivizēšanas iespēja” īstenošanā, kuru realizē vietējās rīcības grupas – biedrības: “Jūrkante”, “Abulas lauku partnerība”, “Cēsu rajona lauku partnerība”, “No Salacas līdz Rūjai”, Vidzemes lauku partnerība “Brasla” un “SATEKA”.  Projekts ir vērsts uz vides sakārtošanu un velo ceļu infrastruktūras uzlabošanu, projekta laikā notiek talkas, kurās sakopj velo ceļu posmus, kuri šobrīd ir sarežģīti izbraucami, notiek semināri kopā ar ekspertiem un uzņēmējiem, lai diskutētu par nepieciešamību uzstādīt brīdinošas zīmes uz autoceļiem par tuvojošos velo celiņu, kā arī par norādēm uz dabas un kultūrvēstures objektiem, saimniecībām, uzņēmumiem, servisiem, kurās velo braucēji var nakšņot, saņemt ēdināšanas un citus pakalpojumus.

Zemessardze ir primārais instruments sabiedrības iesaistei valsts aizsardzībā, dodot iespēju brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās aizsardzību. ESI SAVAS ZEMES SARGS – STĀJIES ZEMESSARDZĒ! Vairāk par iespējām lasi šeit: https://www.zs.mil.lv  

 

Sagatavoja

Marita Mūze, Sabiedrisko attiecību speciāliste