2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novadā tiks īstenoti 5 kultūras, sabiedriski nozīmīgi un izglītojoši pasākumi

Šī gada 27.novembra Smiltenes novada domes kārtējā sēdē deputāti apstiprināja rezultātus līdzfinansēšanas konkursam kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu pasākumu īstenošanai Smiltenes novadā, kur par atbalstāmo aktivitāšu prioritāti bija noteikti Smiltenes pilsētas 100 gadu pasākumi.

Kā jau informēts iepriekš, š.g. rudenī tika izsludināts jauns Smiltenes novada domes līdzfinansēšanas konkurss kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu pasākumu īstenošanai Smiltenes novadā, kura mērķis ir atbalstīt pasākumus, kas tapuši pēc iedzīvotāju vai radošo organizāciju iniciatīvas, kas izglīto sabiedrību, bagātina Smiltenes novada kultūrvidi, sniedzot ieguldījumu Smiltenes novada kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un jaunu kultūras tradīciju radīšanā, novada vārda un tēla popularizēšanā. Projektu līdzfinansēšanas konkursam 2020. gadā Smiltenes novada domes budžetā tika atvēlēti 5000,00 EUR.

Konkursam norādītajā laikā tika iesniegti 7 projekti, kuriem Smiltenes novada domes izveidotā un apstiprinātā konkursa vērtēšanas komisija veica izvērtēšanu un apstiprināja 5 projektus, kuri tiks īstenoti 2020. gadā.

Projektu konkursā ir apstiprināti šādi projekti:

  • “Atrodi Pūķus Pūķos”– piešķirts līdzfinansējums 1500,00 EUR apmērā. Projekta mērķis ir popularizēt Smiltenes novadu ar Palsmanes pagasta Pūķu ciema kultūrvēsturisko mantojumu, piedāvājot ikvienam interesentam praktiski piedalīties radošās darbnīcās: izcept maizi un pīrāgus pēc Pūķu receptēm, izveidot Pūķu suvenīrus, izveidot pašiem savus pūķus, baudīt īpašo Pūķu ciema zupu, izzināt latviešu gadskārtu ieražu dziesmas un izdancot latviešu dančus folkloras kopas vadībā.
  • “Trešais Tautas mūzikas festivāls Madaras`2020”– piešķirts līdzfinansējums 1300,00 EUR apmērā. Projekta mērķis ir kopt un saglabāt latviešu tautas tradīcijas un kultūrvēsturisko mantojumu vienā no latviskākajiem novadiem – Smiltenes novadā. Tautas mūzikas festivāls “Madaras” jau trešo reizi pulcēs prāvu skaitu latviešu tautas mūzikas izpildītāju un cienītāju, tautas dejas izdejotāju un latvisko tradīciju kopēju un saglabātāju. Projekta ietvaros 2020.gada augustā notiks radošas meistarklases, kas ietvers arī tautas dejas un vainagu vīšanu, četri dažādi koncerti, kuros piedalīsies gan profesionāli mūziķi, gan arī amatieru kolektīvi un jaunās paaudzes mūzikas apguvēji.
  • “Grāmata “Padomju cilvēka piezīmes”. Smiltene no 1966.gada”– piešķirts līdzfinansējums 1385,00 EUR apmērā. Projekta mērķis ir izdot grāmatu par Smiltenes svarīgākajiem notikumiem – padomju pilsoņa ikdienu unikālā dienasgrāmatā ar nosaukumu “Padomju pilsoņa piezīmes”, atspoguļojot ne tikai Smiltenes izaugsmi, bet visu tā laika PSRS pilsoņu ikdienas sadzīvi Baltijas valstīs. Grāmatas pamatā tiks izmantotas unikālas dienasgrāmatas, ko mantojumā atstājis Jānis Zariņš (1915 – 2005), ilggadējs 7.CRBP galvenais inženieris, kurš pārraudzīja ceļu un daudzdzīvokļu māju būvniecību Smiltenē un apkārtnē divos galvenajos Smiltenes uzņēmumos – 7.CRBP un 8.CBR padomju laika periodā.
  • “Nošu izdevums. Grāmata “Jānis Krūmiņš – Dziesmas””– piešķirts līdzfinansējums 400,00 EUR apmērā. Projekta mērķis ir, popularizējot Smiltenes novadu, apkopot pirmās 50 no vairāk kā 200 Smiltenes populārā dziesmu autora Jāņa Krūmiņa kompozīcijām. Tas būs pirmais no četru nošu izdevumu komplekta.
  • “Grāmata “Viņi bija tur””– piešķirts līdzfinansējums 415,00 EUR apmērā. Projekta mērķis ir apzināt no Smiltenes novada Brantu pagasta izsūtīto iedzīvotāju dzīves likteņus Sibīrijā un iegūtās vēstures liecības atstāt mantojumā mūsdienu paaudzēm. Projekta ietvaros tiks izdota grāmata, kas veltīta Smiltenes novada Brantu ciema Sibīrijā izsūtītajiem ļaudīm un viņu ģimenēm, un kura tiks prezentēta 2020.gada 25.martā.

2020.gadā projektu līdzfinansēšanas konkursam Smiltenes novada domes budžetā paredzētais finansējums ir 20000,00 EUR, un projektu konkurss kultūras, sabiedriski nozīmīgiem vai izglītojošiem pasākumiem tiks izsludināts četrās kārtās. Aicinām sekot līdzi informācijai novada mājas lapā www.smiltenesnovads.lv.

Aija Cunska
Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvaldes vadītāja